The north-facing front yard of this 1960s suburban house offered a multitude of challenges and opportunities.  
 
The house was stripped bare internally, and the timber floors were in remarkable condition, protected over the years by many layers of carpet and vinyl.  Walls were taken out between kitchen, dining and living rooms, and 2 sets of French doors opened the dining area to a new covered deck created outside.  The existing powder room was opened to the adjoining cramped bathroom to create a new family-sized bathroom.  En-suite and WIR were created alongside the master bedroom, punching out to the boundary for the extra space.  Generously-sized double-glazed skylights were added to kitchen, bathroom and hall for extra light.
 
As it is a corner site, the potential for sub-division and a second dwelling was recognised early, and private outdoor space was created at the front of the existing house to accommodate this possibility of building in the back yard.  A timber screen fence was built to enclose this extended living area, but angled back so that the entry path to the front door and a portion of front yard could be retained as public.  A large studio space has also been created with fully openable glass wall.  This currently serves as a home office but is sized to suit a single carspace if required in future.